Formule BMW nieuws: 'STRIJDLUST WORDT BELOOND VOOR THOMAS HYLKEMA OP BARCELONA'BARCELONA, 23 SEPTEMBER 2007 – Met veel vechtlust heeft Thomas Hylkema zich op het circuit van Barcelona (Spanje) goed staande weten te houden. De Nederlander begon het raceweekend in het Duits Formule BMW kampioenschap met een flinke tegenvaller, doordat hij in de kwalificaties met hoge snelheid van de baan schoot.

Hij moest hierdoor beide manches vanuit het achterveld beginnen. Na twee snaarstrakke inhaalraces belandde Hylkema uiteindelijk op de zeventiende en dertiende plaats. In het algemeen klassement bezet hij momenteel de 21e plek met 106 punten. In de rookie cup staat Hylkema twaalfde met hetzelfde puntenaantal.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
De achtste ronde van het kampioenschap werd gehouden in het voorprogramma van de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM). Het ‘Circuit de Catalunya’ kent een ideale mix van snelle en langzame bochtencombinaties en wordt door verschillende raceklassen regelmatig als testbaan gebruikt. Op vrijdag vond de vrije training van slechts een half uur plaats. Voor Hylkema opnieuw een uitdaging om in recordtempo een nieuw circuit te leren kennen. Hij moest tegelijkertijd een gloednieuwe motor inrijden, doordat er bij de vorige motor teveel drukverlies werd geconstateerd. Hylkema probeerde de rempunten van de 2,977 meter lange baan te bepalen, maar kwam telkens met overstuur de bochten uit. Ondanks dat de dempers werden aangepast zat Hylkema niet in het juiste ritme. De auto reageerde onrustig zodat Hykema met weinig vertrouwen de kwalificaties inging.

Na bestudering van de data ging Hylkema de eerste tijdtraining in. De jonge rijder van Eifelland merkte dat de overstuurproblemen inmiddels waren verholpen, maar de auto bleef onrustig reageren. In de derde bocht van het circuit ging het mis. Hylkema nam de ‘Campsa-bocht’ volgas totdat de wagen plotseling rechtdoor schoot. Hylkema trapte nog vol in de remmen, maar kon niet verhinderen dat hij in de bandenstapels tot stilstand kwam. De linkervoorwiel ophanging raakte daarbij flink beschadigd, waardoor zijn tijdtraining erop zat. Hylkema moest langs de zijlijn toezien hoe het deelnemersveld onder zijn tijd doken. Hylkema moest de races respectievelijk als twintigste en 23e aanvangen. 

RACE 01 + 02:
De eerste race op zaterdagmiddag werd in de regen verreden. Met veel wielspin kwam Hylkema niet goed weg en viel terug naar de laatste positie. Hylkema liet zich echter niet uit het veld slaan en vocht zich gedurende de zeventien ronden tellende race knap naar voren. De inwoner uit Maarn was daarna in gevecht met Marco Wittmann. De rijder van Josef Kaufmann Racing en Hylkema raakten elkaar en spinden van de baan. Terwijl de Duitser de wedstrijd moest staken, kon Hylkema de wedstrijd uitrijden. Door de touché verloor Hylkema echter vier posities en kwam als zeventiende over de meet.

In de afsluitende race kwam Hylkema uitstekend uit de startblokken. Hij won drie positie in de eerste bocht en wist zich daarna snel op te werken naar voren. Toen twee rijders voor hem crashten schoof hij automatisch weer twee plaatsen op. Hylkema wist nog verder op te rukken naar voren, totdat een andere deelnemer met een geplofte motor hem niet meer wist ontwijken. De achterwielophanging van Hylkema’s bolide werd daarbij beschadigd en verloor een aantal posities. Met een kromme stuurinrichting wist de rijder met startnummer 30 de race uiteindelijk als dertiende te finishen. 

THOMAS HYLKEMA: “Na een moeilijk begin van het raceweekend heb ik er toch wel een voldaan gevoel aan overgehouden. De auto lag niet lekker in de vrije training en wist ik geen tijd te zetten in de kwalificaties, doordat ik in de snelle bocht van de baan schoot. We hebben de videobeelden naderhand nog bestudeerd, maar we weten nog steeds waar het precies aan heeft gelegen. Ik moest
beide races achteraan beginnen. Gelukkig wist ik me telkens goed terug te knokken en werd mijn strijdlust beloond met een dertiende plek. Over drie weken zijn alweer de laatste races van het Formule BMW kampioenschap op het circuit van Hockenheim. Ik probeer daar een goed resultaat uit het vuur te slepen!”

Uitslag race 01, Duits Formule BMW, zaterdag 22 september 2007, Barcelona:
01. Jens Klingmann, Eifelland Racing,     23:18.675
02. Daniel Campos, Eifelland Racing,     +04.575
03. Philipp Eng, ASL Mücke Motorsport,    +06.408
17. THOMAS HYLKEMA, EIFELLAND RACING,    +01:18.510

Uitslag race 02, Duits Formule BMW, zondag 23 september 2007, Barcelona:
01. Philipp Eng, ASL Mücke Motorsport,    21:33.823
02. Marco Wittmann, Josef Kaufmann Racing,  +01.394
03. Adrian Tambay, Josef Kaufmann Racing,   +07.192
13. THOMAS HYLKEMA, EIFELLAND RACING,    +53.524

Bron: Insight F1 Motorsport Report namens Thomas Hylkema

  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
4ef100
Onthoud mijn gegevens!