F3 & F3 nieuws: 'VAN AMERSFOORT RACING SLUIT F3-SEIZOEN MET ZEGE AF, SWART TROTSEERT DE REGEN OP SPEKGLAD OSCHERSLEBEN'HUIZEN, 04 OKTOBER 2007 – Ondanks de slechte weersomstandigheden op het circuit van Oschersleben (Duitsland) hield het team van Van Amersfoort Racing afgelopen weekend het hoofd koel. Dennis Swart zette in de zesde ronde van de Northern European Cup Formula Renault 2.0 twee beresterke races op de mat en wist in de regenrace een achtste plaats te scoren.

In de afsluitende manche behoorde een top 10 positie opnieuw tot de mogelijkheden, maar raakte hij kort van de baan en eindigde op de veertiende plek. Swart klom door zijn goede prestatie naar de zestiende plaats met 56 punten. Voor Récardo Bruins Choi stond de derde plaats in de ATS Formule 3 Cup op het spel, maar kon de hoge verwachtingen niet inlossen. Door een spin in de eerste race en een vierde plaats in de laatste heat, moest de Zuid Koreaan genoegen nemen met de vierde stek in het eindklassement. Met een derde plaats en een overwinning wist Carlo van Dam het Duits Formule 3 kampioenschap glorieus af te sluiten. De nieuwe kampioen bewees nog maar eens dat alleen hij aanspraak maakte op de titel.

NEC FORMULE RENAULT 2.0
Het weerzien met Oschersleben liep voor Dennis Swart nog niet helemaal zoals gepland. In de droge eerste vrije training werkte hij vooral aan de afstelling van zijn wagen. Zware regenval gooide echter roet in het eten. De 21-jarige coureur schoot twee keer van de baan in de gladde ‘Hotel-bocht’. Met een compleet andere afstelling kon Swart in de natte dubbele tijdtraining goed aanvallen. Waar Swart op vrijdagmiddag nog achteraan de tijdenlijst bungelde, kwalificeerde hij zich nu ferm in het middenveld voor de races. Als een duveltje uit een doosje pakte Swart bij de start al direct vijf posities. Door zijn hoofd koel te houden vocht Swart zich aan de finish op naar de achtste plaats. Zijn beste resultaat dit seizoen. Ook in de afsluitende race op  zondag kwam Swart goed uit de startblokken. In de openingsronde klom hij weer vier posities op naar de elfde plek. Op de ditmaal droge baan kon Swart zijn voorgangers goed onder druk zetten en gloorde er weer een top 10 klassering aan de horizon. In zijn enthousiasme en ijver raakte hij in de laatste ronde echter kort van de baan in de snelle ‘Triple’ bochtencombinatie in een poging David Sigacev te verschalken. Hierdoor moest Swart een mogelijke tiende positie inleveren voor de veertiende stek.

RECARO FORMULE 3 CUP
Zowel Récardo Bruins Choi als Carlo van Dam kwamen in de vrije trainingen goed beslagen ten ijs. Op een opdrogende baan reden ze snelle rondetijden en legden respectievelijk beslag op de tweede en vierde plaats. De tweede sessie die in de regen werd verreden en werd benut om de wagen naar een regenset-up te zetten. Van Dam zette hierbij de snelste tijd op de chrono’s. Met voldoende trainingskilometers begon het tweetal aan de kwalificaties. De eerste tijdtraining verliep chaotisch en werd ontsierd door de vele gele vlagsituaties. Van Dam trotseerde de regen en wist na drie rondjes de snelste tijd op de chrono’s te zetten. De overige deelnemers beten zich stuk op de tijd van Van Dam, waardoor hij de tiende poleposition van het seizoen scoorde. Bruins Choi zette de tweede snelste tijd neer. De tweede sessie werd door de aanhoudende regen een lot uit de loterij. Door de gele vlagsituaties hadden Van Dam en Bruins Choi slechts een paar ronden om een snelle tijd neer te zetten. Ze eindigden respectievelijk op de tweede en vijfde plaats.

Bruins Choi kwam op zaterdag goed uit de startblokken en wist Van Dam te passeren. Bruins Choi kon niet verhinderen dat hij van de baan gleed. Hij nam daarna alle risico’s om weer naar voren te komen. Zijn race kwam voortijdig teneinde, wanneer hij bij de chicane van de baan gleed en spinde. Dat leidde uiteindelijk tot zijn opgave in de zesde ronde. Hij verloor daarmee ook de derde plaats in het kampioenschap aan Nico Verdonck die als tweede finishte. In de afsluitende race verschalkte Bruins Choi Verdonck en kwam als vierde door. Toen zijn wagen gaandeweg de race steeds meer begon te glijden, kon hij geen vuist maken om verder naar voren te komen. Hij sloot zijn laatste Formule 3 race van het seizoen als vierde af. Van Dam kwam bij de eerste race niet goed weg. Door problemen met de versnellingen zakte hij terug naar de achtste positie. Van Dam gaf zich echter niet gewonnen en vocht zich terug in de wedstrijd. Na elf ronden werd hij als derde afgevlagd. In de laatste race kwam de Vlaardinger goed uit de startblokken en wist Vervisch voor het ingaan van de eerste bocht te passeren. Daarna maakte hij korte metten met de Belg en liep snel bij hem weg. Van Dam raakte op stoom en wist in de achtste ronde de snelste rondetijd op de klokken te zetten. Van Dam pakte op zondagmiddag verdiend zijn negende overwinning van het seizoen!

FRITS VAN AMERSFOORT: “Dennis liet in de NEC Formule Renault 2.0 zien dat hij zich op het spekgladde circuit als een vis in het water voelde. Ik ben erg te spreken over zijn prestaties. Récardo heeft helaas niet kunnen brengen waar hij normaal gesproken in staat wordt geacht. Het was teleurstellend dat hij meerdere keren van de baan spinde. Hij verspeelde daarmee zijn derde plaats in het kampioenschap. Niets anders dan lof voor Carlo. Hij zette met een overwinning nogmaals de kroon op zijn werk. Het F3 kampioenschap zit er alweer op. Zoals het er nu naar uitziet zullen we volgend jaar opnieuw aan dit kampioenschap deelnemen. We concentreren ons nu op de NEC races, die op 13 en 14 oktober aanstaande op het circuit van Spa-Francorchamps zullen plaatsvinden. We hopen dat Dennis daar de stijgende lijn kan doortrekken.” 

Insight F1 Motorsport Report namens Van Amersfoort Racing (www.vanamersfoortracing.nl)  

  


  
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
0cab20
Onthoud mijn gegevens!