Column Jos Verstappen: 'Ik rijd niet voor niets'Marco Borsato treedt ook niet voor niets op!

 
AMSTERDAM - Nog in een van mijn eerdere columns liet ik weten dat ik dit seizoen in de champcarserie ga uitkomen en dat de onderhandelingen met diverse teams er goed uitzagen. Maar vorige week viel alles in duigen en heb ik bekendgemaakt dat de champcarserie het zonder mij zal moeten stellen. Hoe zat dat nu? Ik zal het proberen uit te leggen.

Om te kunnen racen heb je uiteraard een team nodig waarmee je een deal moet maken. Van de teams waarmee wij in onderhandeling waren, moesten wij geld meenemen - en met wij bedoel ik ook mijn manager Huub Rothengatter . Nu is dat geen ongewoon verschijnsel in de autosport, maar ik ben professional en als ik ga racen wil ik daar ook voor betaald worden.

Nu hoor ik al weer mensen roepen dat het bij mij alleen maar om geld zou gaan, maar dat is een groot misverstand. Ten eerste zou ik veel en veel minder gaan verdienen dan vorig seizoen in de A1GP, omdat ik echt veel water bij de wijn heb gedaan. Ik ben echter professional. Als Marco Borsato in een uitverkocht Ahoy optreedt, gaat hij ook niet zeggen: laat mijn gage maar zitten.

Ik weet ook zeker dat het circuit van Assen goede zaken had gedaan als ik daar aan de start had gestaan. Ik heb dat vorig jaar aan de A1GP-race op Zandvoort gezien. Ik wilde evenwel gewoon weer racen, omdat het racen in mijn bloed zit. Het is alsof er meer benzine dan bloed door mijn aderen stroomt. Voor mij was het dan ook een heel moeilijke beslissing om een punt achter het champcaravontuur te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat ik belangrijk voor de champcarserie had kunnen zijn.

Al drie keer echter had ik een ultimatum gestuurd aan de teams waarmee we spraken, onder andere met Forsythe. We kregen maar steeds geen antwoord. Toen was voor mij de maat vol. Binnenkort is er in Laguna Seca de laatste mogelijkheid om te testen. Ik had geen zin om dan nog op het laatste moment in het vliegtuig te stappen. Ik wil topprestaties neerzetten en niet zoals in de laatste jaren van mijn formule 1-tijd ergernis meemaken.

Ik vind het jammer voor de fans en hoop dat zij mijn beslissing zullen begrijpen. Kritiek zal ik altijd wel krijgen, want op verschillende websites heb ik wel al wat negatieve geluiden vernomen. Kritiek is prima maar dan moeten zij wel weten hoe het autosportwereldje en ik in elkaar zitten.

Afgelopen weekend heb ik nog even naar de A1-race in Durban kunnen kijken, want aan die race bewaar ik goede herinneringen door er te winnen. Ik zag nog net hoe het mis ging bij de pitstop van Team Nederland. Dat had nooit mogen gebeuren. Die lollypopman had Jeroen Bleekemolen nooit mogen laten gaan toen die Australische rijder er aan kwam. Jeroen kon aan die botsing niets doen. Heel jammer, want hij reed verder heel sterk.

Ook de testtijden van de formule 1-teams hou ik nauwlettend in de gaten. Ik denk dat het seizoen spannender dan ooit gaat worden. Hoewel je niet weet welke teams met lege of volle tanks rijden met testen, ziet het er wel naar uit dat Ferrari, BMW, Renault en McLaren heel dicht bij elkaar zitten. Testen zegt natuurlijk niet alles. Dat zag je vorig jaar aan Honda dat snel met testen was maar pas laat in het seizoen op stoom kwam.

In elk geval hebben zij van zich doen spreken met de launch van hun nieuwe wagen die geheel beschilderd was in de kleuren van de wereldkaart. Ze wilden daarmee aandacht vragen voor de milieuproblematiek en opwarming van de aarde. Maar ik ben dan een beetje sceptisch. Volgens mij hebben zij hierdoor extra publiciteit willen creëren. Formule 1 en milieu lijken me toch moeilijk met elkaar te rijmen. Belangrijk is wel dat we er met zijn allen over nadenken. Dat doe ik thuis ook door geen licht te laten branden als het niet nodig is en de kachel laag te zetten als we weg gaan. Maar de kinderen op de fiets naar school laten gaan, kan ik niet. Dan neem je toch weer de auto. Wat is wijsheid. Het is een moeilijk thema.

Bron: Telesport

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
0fbcbe
Onthoud mijn gegevens!