Circuit Zolder nieuws: 'ZOLDER LEGEND TROPHY 2006 Sir JACKIE STEWART'In 1973 won Jacky Stewart de eerste Grand Prix Formula One op Circuit Zolder, in een Tyrell. Het tijdperk van de Formule 1 op Circuit Zolder eindigde met de laatste GP in 1984, terwijl nog andere legends als Emmerson Fittipaldi, Mario Andretti, Niki Lauda, … de lijst van winnaars vervolledigden. De lijst wordt aangevoerd door de prestigieuze naam Sir Jackie Stewart.

In 1973 won Stewart ook het F1-kampioenschap en in hetzelfde jaar kreeg hij van het blad ‘Sports Illustrated’ de titel van Sportman van het jaar’ en werd BBC’s ‘Sports Personality of the Year’.
Bijna vond de GP in 1973 niet plaats ... De nieuwe asfaltlaag die was gelegd, begon tijdens de vrije trainingen af te brokkelen, wat bij de piloten terecht enige weerzin opriep om in die condities het weekend verder te racen… Het was nu net Jackie Stewart die bij de organisatie ging aankloppen als woordvoerder van de Grand Prix Drivers Association met eisen voor de veiligheid van de piloten. Uiteindelijk werd de asfaltlaag
in de nacht voor de race volledig vernieuwd, en vervolgens kon de eerste Grand Prix plaatsvinden. Dit illustreert de echte spirit van Circuit Zolder: in moeilijke omstandigheden doet het volledige team al het (on)mogelijke om resultaat te halen.
Deze les uit 1973 blijft in de filosofie van Circuit Zolder overeind. Sinds die tijd heeft Circuit Zolder voortdurend gestreefd naar maximum veiligheid voor de piloten. Eerder dit jaar nog werden veiligheidswerken uitgevoerd die de  eoefening van gemotoriseerde sporten op Circuit Zolder nog veiliger maken. Op 25 april jl. ontvingen we de verlenging van de ‘Graad 2’ homologatie uit handen van de FIA, geldig tot 6 april 2009: alle autosportseries behalve Formule 1 kunnen op de kalender van Circuit Zolder figureren.

Deze bevestiging van homologatie geeft de Zolder Legend Trophy een symbolische link naar de glorieuze geschiedenis: de zege van Jackie Stewart in de eerste Grand Prix F1 op Circuit Zolder.

Als piloot die voor het eerst een GP won in Zolder, maakt Sir Jackie Stewart deel uit van de  eschiedschrijving. Winst in de eerste GP in aparte omstandigheden, eindoverwinning in het wereldkampioenschap van 1973, de afsluiting van een van de meest succesvolle carrières in F1 en de link naar de recente veiligheidswerken op Circuit Zolder: deze elementen plaatsen de toekenning van de ZOLDER LEGEND TROPHY 2006 aan Sir Jackie Stewart in het juiste perspectief.

De laureaat ontving vandaag in Brussel de Zolder Legend Trophy uit handen van Hugo Leroi, voorzitter van Circuit Zolder, en Roger Dejaeghere, general manager a.i.Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
853edc
Onthoud mijn gegevens!