BP ULTIMATE MASTERS OF FORMULA 3: TOP-STARTVELD VOOR UNIEK EVENEMENT

Niet minder dan 41 deelnemers uit 18 landen hebben zich aangemeld voor deelname aan de BP Ultimate Masters of Formula 3 van 4 tot en met 6 augustus aanstaande op Circuit Park Zandvoort. Daarmee belooft ook de 16e editie van de belangrijkste Formule 3-race van Europa weer een uniek spektakel te worden, want alle toppers staan in Zandvoort aan de start.

De “frontrunners” uit de Formule 3 Euroserie zijn er, de toprijders uit het Brits Formule 3-kampioenschap, maar ook de rijders die hoge ogen gooien in de Duitse Recaro Formule 3 Cup en zelfs de leider uit het Sudam-Formule 3-kampioenschap komen naar Zandvoort. Bovendien staan er niet minder dan zes rijders op de deelnemerslijst die in ons land wonen en/of geboren zijn. Zo’n grote Nederlandse inbreng was er jaren niet meer.

Het is ondoenlijk om in dit bestek alle deelnemers de revue te laten passeren, maar een paar kanshebbers kunnen we zeker noemen. Zo komt vanuit de Euroserie het Franse team ASM Formule 3, dat de afgelopen twee jaar met respectievelijk Eric Salignon en Lewis Hamilton de Masters wist te winnen. Dit jaar komen voor het team de Schot Paul di Resta, de Duitser Sebastian Vettel, de Japanner Kamui Kobayashi en Giedo van der Garde uit Veenendaal in actie. Di Resta is momenteel met twee overwinningen de leider in de kampioenschapsstand van de Formule 3 Euroserie en ook Vettel schreef al een wedstrijd op zijn naam. Van der Garde is erop gebrand om voor eigen publiek goed te presteren. Hij behaalde dit seizoen tot dusver één podiumplaats op het circuit van Brands Hatch. De drie rijders van het Britse Manor Motorsport, Esteban Guerrieri uit Argentinië en de Japanners Kohei Hirate en Kazuki Nakajima wisten dit seizoen ook al races te winnen. Een andere racewinnaar uit de Formule 3 Euroserie die naar Zandvoort komt, is Peter Elkmann. De Duitser, die vorig jaar de titel won in de Duitse Recaro Formule 3 Cup, zegevierde op Brands Hatch, waarmee hij Opel de eerste overwinning van het seizoen in de Euroserie bezorgde. Ook de Zwitser Sébastien Buemi, die dit jaar bij het Mücke-team zijn eerste seizoen in de Formule 3 beleeft, stond al een keer op de hoogste trede van het podium.In het Brits Formule 3 kampioenschap domineert Double R Racing, het team van Formule 1-coureur Kimi Räikkönen en manager Steven Robertson, dit seizoen de gang van zaken. Mike Conway won vijf races en Bruno Senna, de neef van de onvergeten Formule 1-coureur, zegevierde viermaal. Beide coureurs komen uiteraard ook naar de Masters, evenals hun teamgenoot Stephen Jelley, die dit jaar debuteert in de Formule 3. Carlin Motorsport vaardigt drie rijders uit de Britse serie naar Zandvoort af, de Duitser Maro Engel, de Deen Christian Bakkerud en de Brit Oliver Jarvis, vorig jaar winnaar van de prestigieuze McLaren Autosport BRDC Young Driver of the Year-Award. Jarvis behaalde eind juni op Mondello Park zijn eerste Formule 3-zege, tevens de eerste seizoenswinst voor Carlin. Het team zet een vierde auto in voor de Braziliaan Mário Moraes, die aan de leiding gaat in de tussenstand van het Zuid-Amerikaanse Sudam-Formule 3-kampioenschap. Als enige Nederlandse deelnemer vanuit de Britse Formule 3 komt Fortec-coureur Yelmer Buurman naar Zandvoort. De rijder uit het Gelderse Ubbergen doet het dit jaar prima in zijn eerste Formule 3-seizoen, waarin hij al twee podiumplaatsen wist te behalen.

De grootste Nederlandse delegatie komt vanuit de Duitse Recaro Formule 3 Cup. Allereerst Ho Pin Tung, de in Velp wonende coureur van het Belgische JB Motorsport. Hij won dit seizoen al vijf races en leidt in het kampioenschap. Zijn teamgenoot, Ferdinand Kool uit Oud-Beijerland, behoorde de afgelopen twee jaar tijdens de Masters telkens tot de eerste uitvallers en wil het dit jaar natuurlijk beter doen. De beide coureurs hebben iets bijzonders: ze rijden met Lola-chassis in het grotendeels door het Italiaanse Dallara gedomineerde Formule 3-veld. Ook Van Amersfoort Racing, het enige Nederlandse Formule 3-team, is tijdens de BP Ultimate Masters of Formula 3 van de partij. “Voor ons is het als Nederlands team belangrijk om erbij te zijn”, verklaart teambaas Frits van Amersfoort. Zijn coureurs Dominick Muermans en Récardo Bruins zijn dit jaar beide debutanten in de Formule 3, dus van hen mogen nog geen wonderen verwacht worden. Ervaring opdoen is voor hen het devies.

Het Formule 3-programma tijdens de BP Ultimate Masters of Formula 3 begint op zaterdag 5 augustus met twee vrije trainingen en twee kwalificatietrainingen, elk verdeeld in twee groepen voor rijders met respectievelijk even en oneven startnummers. Op zondag start de race over 25 ronden om 13.00 uur. In het bijprogramma rijden de Shell Helix SEAT Cupra Cup, de Van Uitert Formule Ford, de BenQ Siemens BMW 130i Cup, EuroBOSS, de Dutch Supercar Challenge, de Dunlop SportMaxx Clio Cup en de Porsche GT3 Invitationals. Daarnaast zijn er diverse demonstraties.

Meer info: www.circuit-zandvoort.nl 


            www.colle-sittard.nl / www.colleracing.nl


                              www.raceworld.tvBronvermelding: www.circuit-zandvoort.nl

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
c5ff42
Onthoud mijn gegevens!