Belcar Last Race – Circuit Zolder 22/10 2006Tony Kevers op een zucht van de titel

De Belcar Sprint Cup heeft tijdens het seizoen 2006 zijn adem terug gevonden. De eentonige wedstrijden van vroeger maken tegenwoordig plaats voor superspannend spektakel van de bovenste plank. Tijdens het Racing Festival in Francorchamps won Kevers beide manches, maar ‘le vieux lion’ moest zijn limieten gaan aftasten om een ontketende Van de Water tot de orde te roepen. Hoewel Kevers nog steeds over de snelste wagen van het lot beschikt, is de tijd dat hij iedereen één ronde aan de broek lapte voorgoed voorbij. Vooral in Francorchamps kwamen de BMW’s M3 verrassend snel uit de hoek.

Tom Van de Plas, de man van de regelmaat en winnaar van de openingsmanche van het seizoen moest voor de eerste maal dit seizoen puntenloos aan de kant en zag zijn titelkansen zodoende in rook opgaan. De MINI-rijder scoorde dit seizoen zéér regelmatig en door het feit dat Kevers tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen een 0-resultaat boekte, was hij gedurende de rest van het seizoen op achtervolgen aangewezen. En niettegenstaande de Waalse Golfrijder nadien zeven van de acht wedstrijden won, moest hij wachten tot de voorlaatste race van het seizoen om het commando van Tom van de Plas over te nemen. Momenteel telt Kevers 18 punten voorsprong op de BMW van Geert Dierckx en 24 punten op de MINI van Van de Plas. Indien Kevers tijdens de komende wedstrijd gespaard blijft van problemen wordt hij de eerste kampioen van de nieuwbakken Belcar Sprint Cup binnen de Belcar Series. Voor de overige ereplaatsen zal het iets spannender worden. Er zijn nog 30 punten te verdienen waarvan 10 voor het algemeen klassement en 20 in de onderlinge Klassen. Dierckx heeft met zijn BMW M3 6 punten voorsprong op de MINI van Tom Van de Plas, maar wordt in zijn Klasse fel bestookt door merkgenoten Van de Water, De Graef en Goormachtigh die ook nog een goede zaak kunnen doen in het eindklassement. Net zoals de Lotus van Pascal Struyf die op een voorlopige vierde plaats vertoeft op amper één puntje van Tom Van de Plas. Het wordt dus nog een spannende strijd voor de overige ereplaatsen. Er zijn immers nog zes kandidaten voor het uiteindelijke podium bij de eindafrekening.

Ook in bepaalde Klassen zijn de kampioenen zeker nog niet gekend.

Ondanks het feit dat Wim De Graef met zijn BMW M3 nog geen overwinning boekte in Klasse 1, staat hij toch aan de leiding met amper één luttel puntje voorsprong op Geert Dierckx en 18 op Harry van de Water. Dierckx (4) en Van de Water (5) verdeelden de Klasse-overwinningen onder hun tweetjes, maar boekten ook reeds meerdere 0-resultaten. De Graef is niet meteen de snelste van de Klasse, maar wel de meest regelmatige aan de geblokte vlag. Maar om de titel binnen te rijven zal hij komende zondag toch Dierckx moeten voorblijven. Van de Water vormt geen bedreiging meer. Maar deze laatste heeft maar één punt voorsprong op de BMW Compact van Goormachtigh, waardoor deze laatste nog steeds aanspraak maakt op de laagste podiumtrede.

In Klasse 2 of de MINI Challenge kan Tom Van de Plas niet meer worden bijgebeend. De strijd tussen de tweede en derde eindplaats zal worden beslecht tussen De Doncker – die momenteel nog 4 punten voorsprong telt – en Aerts.

Klasse 3 wordt beheerst door de Golf van Kevers en de Lotus van Struyf die beiden met 132 punten de leiding delen voor Dirk Willemen die reeds zeker is van zijn derde eindplaats. Normaliter is de Golf sneller dan de Lotus, maar de punten worden pas aan de geblokte vlag uitgedeeld.

In Klasse 4 tenslotte is de kampioen al gekend. Met 21 punten voorsprong is Gunther Coppens (Toyota Yaris) zeker van de titel terwijl Benny Smets niet meer kan worden bijgebeend voor de 2de plaats. Alleen de Toyota Yaris van Xavier Maassen kan de Mitsubishi van Gert Van den Broeck nog bedreigen.

De laatste rechte lijn!!!

Komende zondag staat de laatste wedstrijd van de Mediagroep Van Dyck Belcar Original 2006 op het programma. Tijd om ons telraam nog eens boven te halen en de situatie algemeen en in de verschillende Klassen te bekijken. Niettegenstaande de prachtige overwinning en het feit dat SRT  als nieuwe leider uit ‘De slag om de Ardennen’ komt, zal het team van Patrick Selleslagh, zoals we eerder meldden in de nabeschouwing van het Racing Festival, verzaken aan de deelname van de Belcar Last Race. Een anticlimax? Zeker, maar SRT had dit al een hele tijd geleden aangekondigd, vanaf het ogenblik dat bleek dat de Belcar-kalender deze van de FFSA-GT overlapte. Economische wetmatigheden bepalen nu eenmaal de business en dus ook de autosport.
De realiteit zegt nu dat Anthony Kumpen en Bert Longin de volle buit binnenhalen en nu al zeker zijn van de algemene titel en de titels in Klasse 1 én de Driver Challenge.

In het reglement staat namelijk dat een team aan de laatste wedstrijd moet deelnemen om aanspraak te kunnen maken op een titel. SRT blijft dus hangen op 250 punten in het algemene klassement en op 125 punten in Klasse 1, waar ze momenteel nog de leiding delen met GLPK. Dit artikel werd in het reglement opgenomen om te beletten dat teams zouden passen voor de laatste wedstrijd wanneer ze al zeker zijn van de titel. Zoals dit bvb. het geval is bij First Motorsport met Haane-Meert in Klasse 3.

Patrick Selleslagh: “We nemen van de Belcar Original 2006 afscheid op een hoogtepunt, na de zeges in de 24 uur van Zolder en het Spa Racing Festival en focussen nu al op 2007. Onze toekomst ligt, daar we de volgende seizoenen ook in GT1 actief blijven, in de FFSA-GT en niet meer in de Belcar Original. Vandaar onze keuze om zowel de wedstrijden in Le Mans als Magny-Cours met onze twee wagens af te werken. SRT moet vandaag keuzes maken, om volgend seizoen opnieuw op hoog niveau te presteren. We zijn ons ten volle van de consequenties voor het Belgische kampioenschap bewust, maar voor ons team ligt de toekomst in GT1 en dus in Frankrijk of eventueel in een internationale serie zoals de LMS”.
Vanaf heden zullen we ook de vertrouwde kleuren van Williams en Ampi-Pur moeten missen die jaren hebben geïnvesteerd in SRT. “Sara Lee is een van de peilers van het succes van het team. Mede dankzij hen zijn we gegroeid en staan we vandaag op het bereikte niveau. Maar vandaag scheiden onze wegen, al kunnen die op een dag terug kruisen; daar kan je vandaag geen uitspraak over doen”, besluit de SRT-baas.

Wat het algemene klassement betreft, kunnen we ons door het forfait van SRT nog aan een spannende ontknoping verwachten voor de twee overige plaatsen op het eindpodium. Voor de tweede plaats algemeen komen met Goossens-Van Dongen, Severich-Josten, Haane-Meert en Penders-Lamot nog vier teams in aanmerking. De Marcos van Eurotech en de BMW V8 van GS Motorsport worden gescheiden door amper 2 puntjes en zij hebben de beste troeven op de hand voor de 2de plaats. Haane-Meert en Penders-Lamot worden gescheiden door een half puntje en zullen méér dan waarschijnlijk onder hun beiden uitmaken wie de 4de en 5de plaats pakt in de eindafrekening. Voor de zesde plaats komen mathematisch gezien nog 13 teams in aanmerking, met KS Motorsport op kop.

In Klasse 1 is er bij gebrek aan oppositie uiteraard geen discussie. Het duo Kumpen-Longin is door het forfait van SRT zeker van de titel, terwijl de rest van de top 3 met Goossens-Van Dongen en Bouillon-Kuus ook al zeker is. Alleen indien Eurotech uitvalt tijdens de laatste ontmoeting zou de MC Donald’s Porsche biturbo nog kunnen doorstoten naar plaats 2.

Wat Klasse 2 betreft, hopen we dat de titelontknoping tussen de BMW V8 van Severich-Josten en de Porsche RSR van Penders-Lamot op een andere manier zal verlopen dan op het Ardeense tracé. Geen van beide piloten trofi daarenige schuld. Tijdens de eerste safety car-procedure had men bij ProSpeed al een pilotenwissel doorgevoerd; dit in tegenstelling tot GS Motorsport dat alleen een ‘splash and dash’ deed terwijl de Mosler van G&A Racing gewoon bleef doorrijden. Dus louter theoretisch gezien had Penders op dat moment de beste papieren in handen. De reden waarom G&A Racing nog geen wissel doorvoerde, is te zoeken in het feit dat Michaël de Keersmaecker na zijn voetbreuk nog niet fit genoeg is om een dergelijke lange stint te rijden en er mogelijk ook op het einde nog een ‘splash and dash’ moest worden doorgevoerd indien ze vroeger wisselden dan voorzien.

In ieder geval wordt er momenteel druk gesleuteld in de ateliers van GS Motorsport en ProSpeed. Franz Lamot: “We hebben van de Porsche RSR alle onderdelen in reserve. Bij Porsche Motorsport konden we nog een nieuwe kas op de kop tikken en alles wordt momenteel overgebouwd. Rudi heeft naast de sleutelbeenfractuur ook nog eens drie ribben gebroken. Hij is inmiddels geopereerd en men heeft een plaat gemonteerd op de plaats van de breuk. Hij is in ieder geval van plan om terug van de partij te zijn. Indien hij terug fit op de afspraak verschijnt, verdient hij echt een pluim voor zijn doorzettingsvermogen. Dit geldt uiteraard voor het ganse team dat ook voor een moeilijke opdracht staat. Momenteel hebben we een achterstand van 12 punten. Moeilijk te overbruggen. Maar het is een mechanische sport en wie niet waagt niet wint.”

Ook bij GS Motorsport is het sleutelen geblazen. Wolfgang Koepp, teammanager van GS Motorsport: “We schatten de opgelopen schade tussen € 40.000 en 50.000. Maar we moeten verder gezien de omstandigheden in het kampioenschap. De wagen was op dat moment ook verkocht, dus de heropbouw moet sowieso gebeuren. Met Mario gaat ondertussen alles goed. Op het moment van de impact was de snelheid van de BMW nog méér dan 210 km/u. Josten beweert dat het HANS-systeem hem heeft behoed van ernstige letsels”.

Momenteel heeft de BMW V8 nog steeds een voorsprong van 12 punten op de ProSpeed-Porsche. Dus indien het ProSpeed-duo de wedstrijd wint, hebben Severich en Josten voldoende aan een zevende plaats of 9 punten om kampioen te worden in Klasse 2. Maar dan moet het duo Penders-Lamot wel de wedstrijd winnen. En met de huidige oppositie van de G&A-Mosler zal dit uiteraard geen sinecure zijn. In theorie komen ook KS Motorsport met Essers-Coens-van Bellingen en De Laet-Vollebergh nog in aanmerking voor de 2de eindplaats. Maar normaliter zullen deze zich moeten toespitsen op de laagste podiumtrede waarbij ze ook nog oppositie mogen verwachten van de Dodge Viper van de broers Grouwels en de Porsche RS van de broers Thiers.

In Klasse 3 wordt de deelname van het First Motorsport-duo Haane-Meert normaal gezien niets méér dan een verplichte formaliteit.
“Maar dan ben je bij ons aan het verkeerde adres”, zingen Henk, Jean-Claude en Jo in koor.
“In Francorchamps werden we kampioen en dat is uiteraard fantastisch. Maar de manier waarop was frustrerend. Met de Porsche Supercup 2002 konden we geen vuist maken tegen de concurrentie. We zijn daar niet op onze waarde geklopt, maar alleen omdat we met een tragere wagen rondtoerden. Derdaele kreeg motorproblemen en NGT verloor een ronde door de safety car. Strategisch zaten we goed en we hebben de titel verzilverd. We willen echter onze titel vieren met een overwinning. We hebben niets meer te verliezen terwijl de concurrentie nog voor de ereplaatsen moet strijden. Zonder stress dus richting Circuit Zolder”.

Haane-Meert kunnen dus niet meer worden bijgehaald. Maar voor de 2de en de 3de eindplaats wordt het bijzonder spannend. Er zijn nog 20 punten te rapen. En als je ziet dat er tussen de 2de plaats -Van Hover/Verhoeven met 84 punten - en de 8ste plaats – Steinberg/Neyens met 72 punten - amper een verschil zit van 12 punten, dan weet je meteen dat daartussen nog vijf teams hangen die samen met de twee voormelde teams zullen strijden voor de resterende podiumplaatsen.
NGT staat momenteel 3de op 2 punten van Speedlover (Van Hover-Verhoeven), maar heeft op zijn beurt amper een half puntje voorsprong op de Flandria Rent-Porsche van Mattheus-Boden. Ook het duo Van Loo-Thomas moet maar een half puntje toegeven op Mattheus-Boden, terwijl de Ultima van Derdaele & co en de First-Porsche van Van Rompuy-Jamers volgen op respectievelijk 2,5 en 4,5 punten van Van Loo-Thomas. Kan het nog spannender? Dus indien Haane-Meert de laatste wedstrijd willen winnen, zullen flink uit hun pijp moeten komen.

In tegenstelling tot de algemene titel en deze in de onderlinge Klassen worden de challenges niet beschouwd als een titel. Met als gevolg dat men hier niet hoeft aan de start te komen tijdens de laatste meeting om geklasseerd te worden.

In de Driver Challenge hebben Kumpen en Longin er al een gans seizoen voor geijverd om het seizoen aan de leiding en met gelijke punten af te sluiten. Zoals de zaken er momenteel voor staan, zal dit geen probleem mogen vormen. Bert telt momenteel 2 punten achterstand op Anthony. Indien Longin de pole pakt - wat goed is voor drie punten extra – komt hij aan de leiding met één puntje voorsprong. Dan hoeft Kumpen alleen nog maar de snelste wedstrijdronde – wat goed is voor één puntje extra - achter zijn naam te zetten en kunnen beide heren samen de Driver Challenge winnen. David Hart kan niet meer worden bijgebeend door Goossens en van Dongen en blijft momenteel staan op de derde plaats. Het Eurotech-duo krijgt nog zware oppositie van Mario Josten die amper 2 punten achterstand telt. (Severich liet immers het stuur aan Thomas Mutsch tijdens de Belcar Holiday Race). Nog kandidaten om de Driver Challenge binnen de top 5 af te sluiten zijn ondermeer Rudi Penders, Henk Haane, Jean-Claude Meert en Franz Lamot.

In de Ladies Challenge kan Stephanie Boden niet meer worden bijgebeend door Kelly Jamers. Indien Kelly, die komend weekend het stuur zal delen met haar levensgezel François Verbist voor Boden eindigt, komen beide dames op gelijke hoogte. Maar dan is de beker toch voor Boden omdat deze méér overwinningen behaalde dit seizoen.
Kelly Jamers: “Ik lig daar niet echt wakker van. In Lausitz stond ik mijn stuur af aan François, terwijl ik door het ongeval van Peter van Delm ook paste voor het Racing Festival. Dit laatste heb ik spontaan gedaan omdat het kampioenschap in klasse 3 prioriteit kreeg op de titel in de Ladies Challenge. Het had er misschien anders uitgezien indien ik aan de start kwam op Eurospeedway. Stephanie is daarentegen wel héél snel. We reden in dezelfde Klasse met evenwaardig materiaal. Maar het feit dat Alexandra Van de Velde en Caroline Grifnée amper reden, was er nauwelijks tegenstand. En met twee dames kan je moeilijk spreken van een volwaardig kampioenschap”.

De Welcome Challenge wordt momenteel aangevoerd door Maxime Soulet na diens dubbele overwinning in de SRT Corvette. Het is immers weinig waarschijnlijk dat Soulet onderdak vindt voor de Belcar Last Race. De kans is dus niet onbestaande dat Mark Thomas, die momenteel 12 punten achterstand telt dit overbrugt en de nieuwe kampioen wordt in de Welcome Challenge. En indien Menno Kuus in staat is om met de Mc Donalds-Porsche biturbo 17 punten te scoren, dan kan hij nog over de broers Cloet en Marc Duez wippen naar de derde plaats. De kans is immers klein dat voormeld trio aan de start komt tijdens de Belcar Last Race. Hetzelfde verhaal voor Val Hillebrand indien hij zijn glansprestatie van het Racing Festival kan overdoen.

In de Philip Verellen Junior Challenge is met Mario Josten de laureaat al gekend. Voor de 2de en 3de plaats wordt het nog spannend tussen Johan van Loo en Stephanie Boden die maar door één puntje worden gescheiden.

In de Gentlemen Challenge is Raymond Raus al een hele poos zeker van de titel waarin hij 28 punten losstaat van Jaak Janssen.


Vijf kandidaten voor leiderspositie

Zaterdag mag de BonGou Belcar Endurance Cup klokslag 14u05 de Belcar Last Race openen met een wedstrijd over 150 minuten. De zesde afspraak dit seizoen en meteen de voorlaatste. En hoe spannend de strijd vooraan ook is, het is nu reeds quasi zeker dat de beslissing zal vallen op zaterdag 11 november tijdens de Belcar 10 Hours of Zolder. Tijdens deze slotmanche van de Belcar Series krijgt de BonGou Belcar Endurance Cup een wedstrijd over 10 uren voor de wielen geschoven. En net zoals bij grote broer, de Mediagroep Van Dyck Belcar Original zijn dan dubbele punten te verdienen. Te verdelen na 3, 6 en 10 uren wedstrijd. Maar zover zijn we uiteraard nog niet. Eerst de tussenstand na de 5de wedstrijd eens onder de loupe nemen.

In het voorprogramma van de Euphony 24 Hours of Zolder werd zwaar slag geleverd voor de leidersplaats. De leidende Renault Clio van Servrankx kende voor de start één puntje voorsprong op het Duits-Nederlandse BMW-duo Brinkmann-Jakobs, drie op de MINI van Van de Plas-Lumbeek en zeven op de BMW van de broers Werckx. Ondanks de schitterende overwinning van vader en zoon Raus met hun Porsche GT3, deed de Clio van Servranckx de beste zaak door de voorsprong uit te diepen tot 4 punten. Maar ondertussen is de familie Raus wel komen postvatten op de tweede plaats in de tussenstand die ze momenteel delen met Brinkmann-Jakobs. De broers Werckx volgen op twee punten en hebben op hun beurt één puntje voorsprong op de MINI van Van de Plas-Lumbeek. Het feit dat er binnen de top 5 momenteel wagens voorkomen uit drie verschillende Klassen is, zoals we reeds eerder schreven te danken aan het liberaal puntensysteem. Daarin worden dubbel zoveel punten toegekend voor een Klasse-overwinning als voor een algemene overwinning. Leider Servranckx deed dit seizoen reeds beroep op de diensten van Van Bellingen, Heyman, Michiels en Schmook en kent het minst tegenstand in Klasse 4 waarin de Renault Clio al vier wedstrijden op vijf won. Meteen ook deels de reden van de schitterende klassering van Servranckx. In Klasse 1 en 2 ligt dit moeilijker en is de concurrentie groter. In Klasse 1 zagen we al vier verschillende winnaars en in Klasse 2 werden de overwinningen verdeeld onder drie ploegen.
Momenteel is er een verschil van amper 7 punten tussen de leider en de 5de plaats in de voorlopige tussenstand. Voor de algemene overwinning zal ongetwijfeld weer zwaar worden gestreden tussen de zeven Porsches die de Belcar Endurance Cup momenteel rijk is. Het is vooral uitkijken naar vader en zoon Raus die reeds twee overwinningen behaalden en komende zaterdag mogelijk de leiding kunnen overnemen van Servranckx. Maar ze zullen op zware oppositie stuiten van ondermeer Van Beurden-De Coster en Corbiau-Van Hooydonck, die goed op dreef waren tijdens de laatst verreden wedstrijd.  Nog Porsches voor o.a. Van Roij-Poncelet met een exemplaar van ProSpeed. Van Elslander-Goegebuer (MeXT) gingen shoppen bij PSI en betreden voor de eerste maal de arena met een sequentiële schakelbak. Bijgestaan door de ‘flying Finn’ Markus Palttala konden ze tijdens de eerste trainingen hun persoonlijke chrono’s scherper stellen. Ook de Porsche 997 Supercup van Luc ‘BonGou’ Gevers-Kersten-Tavernier behoort tot het kransje van potentiële winnaars. Net als terug-van-weggeweest De Groote-De Cooman en Van Audenhove-Clocheret.
Het Euroracing-duo Pampel-Van der Valk kende tot hiertoe een pechvol seizoen, maar tijdens de laatste race gaf dit snelle duo het beste van zichzelf en won de Klasse 2. In de strijd voor de titel speelt Euroracing weinig of geen rol van betekenis. Maar indien ze gevrijwaard blijven van problemen kunnen ze het de klassementsrijders Brinkmann-Jakobs en de broers Werckx behoorlijk lastig maken en in de rol van scheidsrechter kruipen.
 

 

In de tussenstand van klasse 1 leidt de Porsche van Raus-Raus de debatten met 20 punten voorsprong op het exemplaar van Corbiau-Van Hooydonck. Er zijn 20 punten te verdienen per wedstrijd waardoor de familie Raus nu reeds zeker als leider richting de Belcar 10 Hours of Zolder vertrekt. Voor de tweede en derde plaats in de tussenstand wordt het iets spannender. Tussen de tweede plaats van Corbiau-Van Hooydonck en de zesde plaats van Goegebuer-Van Elslander is er amper een verschil van zes punten. Daartussen hangen de Porsches van Gevers-Tavernier-Kersten, Van Roij-Poncelet en Van Audenhoven-Clocheret. Het belooft dus een spannende bedoening te worden.

In Klasse 2 is het vooral uitkijken naar de BMW’s van Brinkmann-Jakobs en de broers Werckx. Deze staan niet alleen 3de en 4de in de algemene tussenstand met 2 punten verschil, maar ook in Klasse 2 staan ze in dezelfde volgorde en met identiek puntenverschil op plaatsen één en twee. Beide equipes hebben méér dan 30 punten voorsprong op merkgenoten De Backer-Vanhamme-Schulpé, Beliën-Cuyvers en Vanmanshoven-Cassiers. Deze kopduo’s zullen onder hun beiden uitmaken wie als leider vertrekt naar de slotwedstrijd op 11 november. De kans is zelfs vrij reëel dat één van beiden zelfs als algemeen leider richting 10 Hours of Zolder gaat. Maar dan zullen ze wel rekening moeten houden met de supersnelle BMW van het trio De Backer-Vanhamme-Schulpé die dit seizoen reeds enkele malen verrassend uit de hoek kwam. Ze stonden al driemaal op het podium, vielen éénmaal uit met pech en lieten de buitenlandse uitstap richting Lausitz aan zich voorbijgaan. Dit zal bij de eindafrekening uiteraard zwaar doorwegen voor het sympathieke trio. En zoals we al schreven, is de kans groot dat Pampel-van der Valk ook roet in het eten komen gooien. Zij wonnen immers de Klasse 2 tijdens de vorige wedstrijd.

Honda-rijders Beyers en Van Gool blijven ondanks de twee 0-resultaten tijdens de laatste twee wedstrijden aan de leiding in Klasse 3, maar zij zien hun voorsprong op de BMW van Stehr-Van Noolen slinken tot 6 punten.

Met vier Klasse-overwinningen op vijf wedstrijden is Servranckx uiteraard de verdiende leider in Klasse 4. Maar ook de MINI van Tom Van de Plas scoorde samen met Van Beneden, Lumbeek en Vandenhoute steeds goed, wat resulteert in een voorlopige achterstand van 6 punten. Niet onoverbrugbaar en vooral tijdens de 10 Hours of Zolder kan de MINI sterk uit de hoek komen. Van den Broeck-Van Rompuy staan momenteel stevig op de derde plaats.

In de Klasse 4B of de MINI Challenge moet al een half mirakel gebeuren om de ploeg rond Van de Plas van de eindzege te houden. 

Meer info www.belcar.com 


                           www.belcar.com


               www.colle-sittard.nl / www.colleracing.nl


                       http://acczuid.blogse.nl

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
a17989
Onthoud mijn gegevens!