Autocross nieuws: 'Warmte, stof en snelheid in Wervershoof.'
In tegen stelling tot vorige week, toen er in Obdam werd gecrossed voor het Noord-Hollands Kampioenschap (NHK), was het zondag 1 juni in Wervershoof zonnig, warm en gelukkig voor de organisatie gezellig druk langs de baan.
Aan de start verschenen de Super Standaard-, Standaard-, Dames Standaard- en de Verstevigde klasse. Op verzoek van de organisatie waren de kevers als gast klasse aanwezig voor het geven van wat demonstratie heats.

Dat de heren “demonstratie” als race opvatten was mooi voor het massaal opgekomen publiek. Nr. 680 vloog spectaculair over de kop op het rechte eind. Deze heat was wel de laatste die dag voor hem, want het lukte niet meer om de auto op te knappen.Ook in de andere klasses, strijdend om het NHK werd er erg hard gereden en gestreden. Het kan niet door de helmen, maar ik denk dat er coureurs bijwaren die met het mes tussen de tanden reden. De kuilen die in de bochten ontstonden maakten het spektakel alleen maar groter. Goed was te zien wie er bekeken reed en zijn auto een beetje ontzag en wie het niets kon schelen. De laatste groep ragde ronde na ronde vol door de gaten. Wat mooie correctie reacties van de coureur opleverde om de auto in het spoor te houden.

Mede door het grote aantal rijders in de standaardklasse wordt er altijd begonnen met een aantal series van deze klasse. Al naar gelang het aantal deelnemers worden de eerst 5 of 6 rijders direct geplaatst voor de kwartfinales. De rest krijgt dan nog de kans om via de herkansing alsnog de kwart finale te bereiken. Zou toch jammer zijn als je door pech of een zetje meteen klaar bent. Na de kwart finales rijden de standaard rijders een halve finale, waarna uiteindelijk aan het einde van de dag de finale verreden wordt. Alle overige klasses rijden gewoon een aantal heats gedurende de dag.Ook afgesloten met een finale in elke klasse. Er werd hard gestreden om de posities waardoor er nog wel eens een auto over de aarden wal gedrukt werd. Andere coureurs gebruiken deze wal soms om hem als een soort kombocht te gebruiken. Handig, maar als er iemand vlak achter je zit is een klein tikje natuurlijk genoeg. Een recht eind was niet voorzien van een aarden wal maar van de in Noord Holland gebruikelijk sloot langs een weiland. Het viel eigenlijk nog mee hoeveel auto’s er te water raakten. De hilariteit bij de toeschouwers is natuurlijk groot en het commentaar niet van de lucht als de rijder veilig op het droge staat. Leuk gezicht zo een rietpolletje voor op de auto.

Grappig detail was dat vriend en vriendin Joris Botman en Miranda Ilbrink beide wonnen in hun klasse. Miranda is ook geen onbekende in het asfalt circuit, want daar rijdt zij in de formule 2 stockcars als ze niet aan een cross meedoet.
Al met al een bijzonder geslaagde dag. Enige wat ik zo rond de baan opving uit het publiek was dat de aarden wallen iets lager mogen de volgende keer. Als fotograaf kan ik me in deze mening wel vinden, want er waren plekken langs de baan waar je alleen daken en nummer voorbij zag gaan. Maar verder….. Lekker weer, goede stemming rond de baan, felle strijd op de baan en een hoop spektakel. Kortom …autocross in Nederland….Maakt niet uit waar, er gebeurd altijd wat en als toeschouwer kom je soms ogen te kort. Er gebeurt altijd genoeg.Met een paar dagen zal het fotoalbum van deze NHK-cross op de website staan.

©2008 tekst en foto’s Aart Langevoort/raceflash.nl  
  

  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
08c95a
Onthoud mijn gegevens!