Autocross nieuws: 'Paasbest weer in Blauwhuis.'Ook in het Friese Blauwhuis is het seizoen weer gestart op 2e paasdag 13 april. Wat een verschil met vorig jaar, toen werd in het hele land alles afgelast omdat het had gesneeuwd of sneeuwde en de banen waren niet te berijden. Dit jaar was het pakweg 20 graden warmer en de baan lag er prachtig bij. Niet alleen hier, maar overal hoorde ik berichten dat het super goed rijden was.Het publiek was mede door het heerlijke weer in grote getalen aanwezig rond de baan van de FAC in Blauwhuis. Een lekker strak schema en weinig ernstig oponthoud door crashes zorgde gewoon voor een super autocross dag.

De standaard 1600 en Stockcar formule 1 hadden goed gevulde startvelden. Bij de F2 en de kevers waren een aantal auto’s nog niet klaar, of, met name bij de F2-rijders, werden er andere wedstrijden gereden. Veel formule 2 coureurs die normaal ook asfalt rijden, kozen voor de demoraces op de nieuwe baan van Venray. Hopelijk zijn zij de volgende keer weer op de baan van Blauwhuis present. En ik neem aan dat de keverklasse ook wel een beter gevuld veld krijgen als iedereen zijn auto’s klaar heeft.Dat geld helemaal voor de nieuwe Rodeo klasse. Toch al een klasse met vaak een hoop uitvallers, omdat men elkaar hier echt mag raken. Ik den kook dat een hoop ACON-rijders eerst de eigen seizoensstart afwachtten, om de volgende keer ook hier te kome rijden. Volgens de reglementen mag dat, dus die kans is vrij groot als dit wat bekender wordt.

Bij de kevers werd meteen stevig gestreden. Verschillende coureurs maakten hun eerste meters in deze klasse. Of met een vers getunede motor, of zoals onder andere Moos Kroon met een verse kever. Hij gaat zich dit jaar toeleggen op deze klasse met het chassis waar Dennis Vlaar vorig jaar ACON-kampioen werd. De finale werd, net als op een na alle manches, gewonnen door Patrick Hoexum. Moos Kroon werd verdienstelijk tweede en Johan Goos werd in de finale derde, nadat hij zich knap naar voren werkte. Het dagklassement was dus ook voor Patrick Hoexum en Johan Goos en Moos Kroon wisselden hun plaats om over de dag.In de nieuwe Rodeo klasse werd de finale gewonnen door Ronald Rudolphi. Gevolgd door Bareld van der Zee en Auke Osinga. Hopelijk de volgende cross een groter startveld, want dit is een potentieel spektakelstuk op de snelle baan hier.
Bij de Formule 2 ging de finale naar Marten van der Wal die een deel van zijn spoiler verloor tijdens de finale. Dat hinderde hem niet, want de voorsprong was redelijk groot op de nummer twee Frits van Dis en Wilko Schreuder die derde werd. Apart was het moment van Patrick Tersteeg die in de finale met zes auto’s samen met een collega in dezelfde bocht de auto’s op hun zijkant legden.

De standaard 1600 rijders zorgden steevast voor het meeste spektakel. Veelvuldig moest de wedstrijd stilgelegd worden, omdat een van de coureus en soms meerdere coureurs tegelijkertijd over de kop sloegen. En er zaten weer een aantal spektaculaire koprollen bij. De finale werd gewonnen door Rene Wagenaar, die Ids Wiersma en Jeen Piersma te snel af was.Bij de Formule 1 was er een winnaar uit Noord-Holland. Jac Tesselaar wist zijn nieuwe auto keurig uit het gedrang te houden tijdens de 20 ronden durende finale behaalde hiermee de eerste overwinning dit seizoen. Jaap van der Velde en Peter Koorn werden respectievelijk tweede en derde. Zij zullen het moeilijk krijgen om de volgende cross dit resultaat te behalen, want er werd uit Friese hoek langs de baan al gezegd dat de volgende keer de eerste prijs in Friesland zou blijven.
We zullen het zien…….

©2009 tekst en foto’s Aart Langevoort www.raceflash.nl

     


  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
f5538e
Onthoud mijn gegevens!