Autocross nieuws: 'Axel Nijs Open Nederlands Kampioen.'Onder schitterende weersomstandigheden is op 9 augustus het Open Nederlands Kampioenschap Stockcar F1 verreden te Sint Maarten. Het weer was de hele week schitterend en de ACON kon dus beschikken over een superbaan die dag. En dat was het ook gewoon. Enige klacht uit het rennerskwartier was dat de baan na het sproeien erg glad was….. Maar ja die condities golden voor iedereen en na de eerste vijf rondes was het dusdanig opgedroogd dat er gewoon gas gegeven kon worden. Na de wedstrijden was het ook net beton wat er lag. Zo hard en glad was de baan geworden van al het rubber wat er opgesmeerd werd door de heren coureurs.Ook werd er natuurlijk gestreden om de diverse kampioenschappen bij de ACON en de eerste clubkampioen van dit seizoen is ook bekend. Simon Peetoom heeft dusdanig veel punten voorsprong dat Ricco Bood alleen nog gelijk in punten kan komen als Simon helemaal geen punten meer haalt. Als hij alleen maar een keer finisht en 1 puntje haalt, is hij helemaal niet meer te achterhalen.Verder was het een dag van pech en geluk hebben. Niet in de eerste plaats voor mijzelf, want na de eerste manches hield de camera ermee op. Gelukkig kon ik van Tony Wissing van TWSP een body en een lens gebruiken zodat ik toch nog wat foto’s kon maken. Waarvoor ik hem dan ook hartelijk wil bedanken….Super Tony!!!!

Pech en geluk speelden op de baan ook een grote rol. Pech was er voor Lowie Hoedt Sr die met zijn viercilinder erg hard van de baan raakte en met de neus keihard in de greppel terecht kwam. Ambulance en brandweer waren al op de baan, maar gelukkig kon hij toch zelf uit zijn auto komen onder begeleiding van de hulpverleners. Hij is wel even meegenomen naar het ziekenhuis waar een lichte hersenschudding werd geconstateerd. Peter Koorn had ook pech en belande met zijn stockcar ook hard in de greppel. Hij is onder begeleiding van het rode kruis op de baan uit zijn auto gehaald en even gecheckt op de rode kruispost langs het circuit. Voor zover mij bekend gaat het met hem ook weer goed.Mazzel voor Patrick Hoexum die in de derde manche zijn voortrein onder de kever zag verdwijnen in een duel met Floris Verbruggen. Omdat de finale van de kevers na de viercilinder geplanned stond vrij kort na de derde manche, had hij de moed al opgegeven dat hij de finale kon rijden. Met man en macht is er aan zijn auto gesleuteld en door het oponthoud met Lowie was de kever nog net op tijd klaar…Hij werd met een ietwat kromme voorkant tweede in de finale en werd dagwinnaar.
Axel Nijs had ook de mazzel dat hij vrij vooraan mocht starten in de finale om het NK. Hij reed vrijwel van start tot finish aan de leiding en het werd alleen even spannend na de herstart als er een gele vlag situatie was geweest.

In de rodeo klasse is het bijzonder spannend wie er straks ACON-kampioen wordt. Het verschil tussen Stanley Boots en Ricardo Niele bedraagt na vandaag precies 1 punt. Ricardo had de pech dat hij in de finale in de sloot terecht kwam. Hier profiteerde Stanley optimaal van. Hij won twee manches en de finale en werd zodoende overduidelijk eerste vandaag. Door goede resultaten in de manches werd Ricardo toch nog derde over de dag. De tweede plek was voor Jimmy Grooteman die ook tweede in de finale geworden was en hij had ook al een manche gewonnen. De andere manche winnaars waren Jan Kuin, Adri van Diepen, Cor Peerdeman en Wilko van Diepen.

Bij de verstevigde 4-cilinders  was het zogezegd Johan Peetoom die met de overwinning aan de haal ging. Hij won twee manches en werd 5e in de laatste manche en de finale. Genoeg voor de dagoverwinning. Hielke Hendriks reed erg sterk en won een manche en de finale afgetekend met bijna een halve baan voor op de nummer 2 in de finale Ricco Bood. Hielke werd derde in de daguitslag. Cok Mazereeuw reed heel constant en eindigde altijd bij de eerste 4 in de manches. In de finale werd hij zesde wat hem de tweede plek over de dag opleverde. Ricco Bood had geen mazzel vandaag en werd vierde over de dag. De tweede manche belandde hij in de sloot.

Bij de kevers speelde Patrick Hoexum dus de hoofdrol door met een kromme auto toch goed te eindigen. Hij won ook al een manche en werd tijdens het akkefietje met Floris toch op de finishstreep afgevlagd als tweede. Daarna braken de voorwielen van zijn auto af. Floris Verbruggen stond voor aanvang van vandaag een paar punten voor Patrick, maar kende geen gelukkige dag. Een keertje in de sloot en een auto die in de finale dwars ging voor hem speelden hem danig parten. Zodoende leid Patrick nu ook voor de laatste wedstrijd. Johan Goos had ook een superdag vandaag. Hij won een manche en werd derde in de finale wat resulteerde in een tweede plek in de daguitslag na zijn teamgenoot Patrick Hoexum. Gerrit Brinkman profiteerde van de offday van Verbruggen en werd derde over de dag. Robert Verlaan werd eerste in de finale en had ook al een manche gewonnen. Hij werd dan ook vierde totaal.

Vanwege het NK veel auto’s aangemeld en dus veel manches met de zware stockcars. Axel Nijs kwam dus als Open Nederlands kampioen uit de bus. Hij had de eerste manche al gewonnen en was een paar keer vierde geworden. De finale was zoals gezegd ook ene prooi voor de man uit Hyppolytushoef. Fred Hink legde in de finale beslag op de tweede plaats en is dus de runnerup om het NK. Ouwe Bijlsma werd ten slotte derde in de finale. Het NK Bleef deze keer dus in Noord-Holland. Door dit resultaat ging Axel Nijs ook Durk Greidanus voorbij in de stand om het ACON-kampioenschap. Ook in de F1 valt die beslissing tijdens de laatste wedstrijd in september.
Wierd Gietema werd tweede over de dag na Axel Nijs en voor Ouwe Bijlsma. De manchewinnaars waren verder: Robert-Jan Schutter, Sandor Mantje, Age Koudenburg, Wierd Gietema, Bate Feenstra, Toon Vronik en Fred Hink.

Al met al dus een supermooie dag op een supersnelle baan. Tot in september als de andere drie ACON-kampioenschappen beslist worden.

©2009 tekst en foto’s Aart Langevoort/Raceflash.nl          

     


  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
7d82a6
Onthoud mijn gegevens!