Autocross nieuws: 'ACON seizoen geopend.'Op 26 april is ook het seizoen in het Noord-Hollandse Sint Maarten van start gegaan. Na drie weken schitterend weer zag het er in de voorspellingen best goed uit nog voor deze zondag. Gedurende de nacht was het echter gaan regenen, dus met de gedachten van vorig jaar in het achterhoofd, afgereisd naar de baan. OK, het was slecht weer, De snelheid kwam er in het begin moeilijk in (er waren auto’s die met de Manitou de baan op getrokken moesten worden), maar de baan bleef de hele dag gewoon GOED! Ik denk dat een compliment voor de mensen die de baan geprepareerd hebben absoluut op zijn plaats is. En wat als het een dagje langer droog gebleven was…..Rijden als op asfalt denk ik met heel hoge snelheden. Ik denk dat, als het de volgende keer een week droog is voor de wedstrijd, dat we nog heel wat moois mee kunnen maken.
Zoals gezegd was het dus nat op de baan. En de vette klei maakte het extra moeilijk voor de coureurs om in de eerste manche de auto’s in het spoor te houden. Maar omdat door de glibberige omstandigheden de snelheden laag waren, kwamen relatief veel auto’s zonder kleerscheuren door de 1e en 2e manche heen. Na half drie werd het droger en toen was ook goed te merken dat ze op de goede weg zijn met de baan. De snelheden gingen daadwerkelijk omhoog en op de “droge” lijn kwam het potentieel van de nieuwe baan er dus goed uit.

Bij de rodeoklasse een heleboel “nieuwe”auto’s. Maar zoals gewoonlijk duur dat vaak niet zo lang.  Toch wel geholpen door het weer  bleven de startvelden goed vol en er kwam dan ook een volle finale aan het einde van de dag. Stanley Boots is blijkbaar een uitstekende coureur in deze omstandigheden (normaal rijd hij ook meestal voorin mee hoor) want hij won twee manches, werd een keer tweede en won tenslotte ook de finale. Veel verschillende manche winnaars vandaag die dus allen hun puntjes meenemen. Ricardo Niele, Cor Kuijs, Jouke Laan, Dave de Wildt, Rick Floris, Ronald Rudolphi en dus Stanley Boots wisten manches te winnen vandaag. De benzen van de roze brigade hadden duidelijk moeite op deze baan onder de omstandigheden. Op een droge baan moet daar toch rekening meegehouden worden, want eigenlijk hadden alle Mercedes coureurs dezelfde problemen net als de zware Volvo’s

Bij de kevers wordt het dit jaar ook spannend. Dennis Vlaar verdedigd zijn titel niet dus het wordt een open strijd dit seizoen. De nummer twee van vorig jaar Patrick Hoexum laat meteen duidelijk merken dat hij dit jaar graag weer met de eerste plaats op het podium wil staan. Een manche en de gewonnen finale zorgden dus ook voor de winst in het dagklassement. Dat je toch ook enigszins geluk moet hebben met autocrossen werd bewezen in deze finale. Floris Verbruggen had ook twee manches gewonnen en lag samen met Robert Verlaan op koers voor een plek bij de eerste drie. Zij eindigden echter samen in de sloot, waardoor Moos Kroon op de zege af leek te gaan.Het was zijn dag niet. Eerder was hij uitgevallen en nu brak de krans van zijn stuur en dan wordt het moeilijk. Patrick Hoexum kreeg zodoende de eerste plek in zijn schoot geworpen. Wat niet wegneemt dat hij stevig door moest rijden, want Johan Goos kon hem aardig bijhouden. Edwin Terweij werd derde in de finale. De nummers twee en drie over de dag waren dezelfde Terweij en Verbruggen.
Tot slot nog even het verhaal van Erik Winder….O nee, ik had hem beloofd er niks over te schrijven. Dat gaan jullie hem in mei zelf maar vragen!!!!!!

Bij de 4 cilinder standaard waren ook weer een aantal nieuwe auto’s te zien. Daaruit blijkt toch dat er nog steeds veel interesse is in deze klasse van de coureurs. Er werd vandaag voor zover ik het heb kunnen beoordelen fair gereden. Hou me ten goede als dit niet zo was, maar de taferelen die we vorig jaar af en toe op de baan zagen, waren er dit keer niet. Perfect mannen houden zo!
Pechvogel van de dag was Leo Sintebin, die in de laatste bocht van de finale zijn rechtervoorwiel verloor in een kuiltje. Enorm zuur om te stranden 25 meter voor de finish als je in leidende positie ligt. Regerend kampioen Jan Douwe van der Veen Had ook zijn dag niet. Ik heb hem in ieder geval 2 keer in de sloot zien liggen. Hij wist echter wel de finale te winnen, waardoor hij toch nog redelijk eindigde in het dagklassement. Dat werd gewonnen door Simon Peetoom, die twee manches won en vierde werd in de derde manche en de finale. Hij werd daardoor winnar van het dagklassement. Edwin Groen won de derde manche. Ricco Bood reed gewoon constant zijn rondjes en werd beloond met de tweede plek in de daguitslag. Hielke Hendriks nam de derde plaats mee naar huis.

Vanzelfsprekend had de F1 het moeilijk met dit weer. Hoe krijg je al dat vermogen op de baan in de klei. Veel verschillende manche winnaars waren het resultaat. Jan van der Iest, Pieter Dogger, Fred Hink en Feite Visser wonnen ieder een manche. Durk Greidanus wist er twee te winnen en leek af te gaan op de dagoverwinning. Hij moest in de finale zijn auto aan de kant zetten met een lekke achterband. Hierdoor kon Feite Visser de beker voor de eerste plaats op halen in de kantine. Durk werd tweede en Wierd Gietema maakte het Friese dagsucces compleet. De finale kende een verrassende winnaar. Koen Maris stuurde zijn auto tussen de links en rechts geparkeerde auto’s door en wist uit het gewoel te blijven. Good Old Toon Vronik werd tweede in de finale tussen de jonge honden. Ouwe Bijlsma werd ten slotte derde in de finale.

Daguitslagen:

Rodeo:
1e Stanley Boots, 2e Auke Osinga, 3e Ricardo Niele, 4e Roy Berger en 5e Wim Kooiman.

4 cilinder Standaard:
1e Simon Peetoom, 2e Ricco Bood, 3e Hielke Hendriks, 4e Sytse Kroes en 5e Ronald Duijn.

Kevers:
1e Patrick Hoexum, 2e Edwin Terweij, 3e Floris Verbruggen, 4e Robert Vos en 5e Sven van de Avoird.

Stockcar F1:
1e Feite Visser, 2e Durk Greidanus, 3e Wierd Gietema, 4e Koen Maris en 5e Jan van der Iest.

©2009 foto’s en tekst Aart Langevoort/raceflash.nl

     


  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
6495cb
Onthoud mijn gegevens!